Vi vil lage energi på allerede nedbygde arealer!

Vi trenger fornybar energi, men vi må også ta hensyn til natur, og da særlig myr. Når det kommer til solkraft finnes det både vegger og tak, parkeringsplasser m.m. som kan brukes i stort monn. MDG vil lage energi på allerede nedbygde arealer!

«Fylkesutvalget fraråder at det bygges solcelleparker der det i dag er natur. Fylkesutvalget mener energiproduksjon ved bruk av solceller bør etableres og foregå på såkalte grå arealer og bebygde flater. Fylkesutvalget anbefaler NVE å kartlegge potensiale for denne type kraftetableringer, før det eventuelt etableres energiparker i produksjonsarealer for jord-, skogbruk eller annen natur.»

Dette forslaget fikk støtte fra SV og Rødt. Her er innlegget Johannes holdt:

28. august 2024

Å ta for gitt at jord- skogbruk eller annen natur så fort som mulig skal nyttes til energiparker, er markedsmekanisme mer enn politisk styring. Dette er ikke veien å gå for å skape et mer bærekraftig samfunn. Og det er i konflikt med en rekke av FNs målsetninger, selv om det bidrar for ren energi til alle (parentes, i et land der ren energi er standarden og ikke unntaket).

Å plukke ut FN-mål der de bygger opp under en forretningsstrategi, framfor å se dem i et helhetlig og globalt system, var neppe intensjonen til FN da disse ble vedtatt på vegne av verdenssamfunnet.

Norge har skrevet under på Naturavtalen som ble besluttet i Montreal i desember 2023. Den forplikter Norge til å bevare minst 30 prosent av land og hav innen 2030, med mål om at all natur skal forvaltes på bærekraftig vis. Samtidig opplever kommuner i dag press fra næringsaktører som ønsker utbygging av bakkemonterte solcelleparker i stor skala, i hele landet.

Skal vi klare å legge til rette for energiforsyning, digitaliseringsbehov, skylagring av feriebilder, elektrifisering og forvalte natur i tråd med Naturavtalen, må solcellene først og fremst bygges der vi har bygget ting fra før. Det er fult mulig det ikke vil dekke behovet alene, men det er et alternativt sted å starte.

Solcelleutbygging er et viktig bidrag i grønn omstilling når det skjer gjennom transformasjon av arealer som allerede er bygget. Transformering, optimalisering og effektiv bruk av de arealene som allerede er bebygd, kan spare de urørte, grønne arealene til fremtidige generasjoner. Mange næringsparker og næringsbygg kan med sine store flater enkelt etablere solceller, noe som både kan bidra til økonomisk inntjening, så vel som godt omdømme. Dette foregår allerede stadig flere steder.

Store bakkemonterte solcelleparker vil bidra til nedbygging av natur og dertil påfølgende tap av naturmangfold, tap av produksjonsarealer for jord, skogbruk og selvforsyning. (nedgang til 60-70% produksjon).

Å si ja til «første og beste» utbygger med areal og kapital, er ikke nødvendigvis en klok retning på lang sikt.
Dette er momenter fylkesutvalget allerede har understreket i forbindelse med sak om sol- og vindkraft, herunder utarbeidelse av veileder for dette.