Delegasjon fra Innlandet
Fotocredit: Innlandet MDG

Gjennomslag for Innlandet på MDGs landsmøte

Utvidelse av Rondane nasjonalpark for å beskytte villreinen og umistelige naturverdier, et nasjonalt månedskort for all kollektivtransport til 499 kroner for voksne og 249 kroner for barn og studenter og nei til utbygging av nye hyttefelt er blant tiltakene Miljøpartiet De Grønne skal jobbe for etter valget. Innlandet MDG fikk vedtatt forbud mot flatehogst i gjenværende naturskog, innfasing av løsdriftskrav i et mer håndterlig tempo for bøndene, et økonomisk løft for minstepensjonistene og en kulturpolitikk som tar kunstnere og kulturarbeidere på alvor.

13. mai 2025

Slutt på flatehogst i sårbar naturskog

Skogindustrien er viktig for Innlandet, og må være bærekraftig. Naturskogen der det ikke tidligere har vært flatehogst, men mer miljøvennlig plukkhogst, har størst naturmangfold. Den er viktig for friluftsliv, klima, naturmangfold og et reelt bærekraftig skogbruk, sier førstekandidat i Hedmark, Gjermund Gjestvang.

Det er enighet om 10 prosent skogvern på Stortinget – med unntak av Sp – men vernet går i sneglefart, mens maskinene hogger også i de siste restene. Skogen i Norge er det økosystemet som er i dårligst økologisk forfatning, faktisk langt under målet om god økologisk tilstand, sjøl om skogindustrien grønnvasker seg gjennom selvsertifisering. Vi skal også jobbe for krav om søknadsplikt ved hogst i denne skogen, fortsetter førstekandidaten fra Elverum.

 

Innføre løsdriftkravet i et håndterlig tempo

– Det er bred enighet i MDG om å øke sjølforsyningsgraden, sikre bønder ei inntekt til å leve av og lage rammer for husdyrhold som sikrer god dyrevelferd. Men det er helt nødvendig at folk fra landbruksfylkene deltar i utforminga av politikken for å sikre at den er både ambisiøs og realitetsorientert, sier førstekandidat i Oppland, Marit Nythun Utheim, som talte til partiet om helhelten i programmet og viktigheten av partiets mat- og beredskapspolitikk.

Tredjekandidat i Hedmark og kommunerepresentant i Tynset, Sindre Sørhus, forklarte hvorfor ei foreslått framskynding av løsdriftskravet fra 2034 til 2030 er praktisk og økonomisk urealistisk for mange bønder, i tillegg til at det legger et voldsomt press på byggenæringa, Sørhus fikk landsmøteflertallet med seg. MDG vedtok også å øke den statlige investeringsstøtta til bøndene.

 

Gi minstepensjonistene et velfortjent inntektsløft

– Norge er et av verdens rikeste land. Det er uforenlig med en grønn, solidarisk velferdsstat å la eldre sitte i en kald bolig og gruble over om de skal velge mellom mat, tannlegebesøk eller medisiner. Derfor har vi nå fått med oss landsmøtet på å løfte landets over 120 000 minstepensjonister, de fleste av dem kvinner, over EUs fattigdomsgrense, sier Anders Marstrander fra Ringsaker MDG, som også leder eldrepolitisk utvalg i partiet nasjonalt. 

Han understreker at dette er fullt mulig over et ordinært statsbudsjett og innenfor handlingsregelen, og påpeker at daværende statsråd Marte Mjøs Pedersen i 2023 vurderte kostnaden til å være godt under 5 milliarder kroner årlig, AAP og uføretrygd iberegnet.

 

Det skeiveste og mest mangfoldige programmet

– La oss ikke være de som så – men ikke handlet. La oss være de som stod opp! sa Karina Ødegård, som er distriktpolitisk talsperson og 2. kandidat for Oppland, til landsmøtet. 

– MDGs landsmøte har nå vedtatt at Norge skal sikre at transpersoner som forfølges på grunn av sin kjønnsidentitet, får reell beskyttelse gjennom asylsystemet. Dette er ikke bare en presisering i politikken, det er et standpunkt, et vern og solidaritetserklæring. Vi har vedtatt det mest mangfoldige partiprogrammet, utdyper Ødegård.

 

Helse og likestilling prioritert i bistanden

Programkomiteens forslag til bistandspolitikk var avgrenset tematisk til klima- og miljøbistand, pandemisamarbeid og arbeid mot fattigdom. – Norge er gode på ting som inngår i et moderne demokrati: Likestilling, institusjonsbygging, rettsstat, inkludering og en polititjeneste som behandler folk ordentlig. Hvis ikke Norge skal ta seg råd til å bidra på disse områdene også internasjonalt, hvem skal gjøre det da?, sier andrekandidat i Hedmark, Marion Godager Tveter. Godager Tveter, som tidligere har jobbet som politisk rådgiver for partiets stortingsgruppe, mener også at MDG bør prioritere internasjonalt samarbeid mot antibiotikaresistens. Både helse og likestilling ble vedtatte satsningsområder i programmets bistandskapittel. 

 

Mindre stress og press i skolen

Nestleder i Innlandet MDG og medlem av skolepolitisk utvalg, Liv Gjestvang, argumenterte på landsmøtet mot forslaget om å ta seksåringene ut av skolen. Forslaget fikk et knapt flertall, men debatten viste at partiet er samlet om hvordan seksåringers start på skoleløpet bør være: trygg, tilpasset, lekbasert og utforskende.

 

Ambisiøs kulturpolitikk

– Klimakampen krever ærlige fortellinger, bred kunnskapsformidling og solidaritet på tvers av kulturer. I vårt nye program sier vi nå at kulturfeltet skal inkluderes i alle strategier for å nå klimamåla, det er jeg veldig fornøyd med, sier Erlend Eggen, leder Innlandet MDG og representant i MDG sitt nasjonale kulturutvalg.

– Vårt ansvar som kulturparti er å gi kunstnere og kulturarbeidere muligheten til å bidra med all sin kraft og alle sine virkemidler for en rettferdig utvikling av samfunnet. Det nye partiprogrammet tar klima, natur og rettferdighetskrisene på dypeste alvor. Kunst- og kulturfeltet spiller en vesentlig rolle i folks liv, og har i tiår vært et område hvor norske oljeinteresser har knyttet økonomiske bånd og skaffet seg sosial aksept og godvilje i befolkningen. MDG har ambisjoner for et kulturfelt som kommuniserer fritt og uavhengig av oljenæringen og ødeleggende kommersielle interesser, avslutter Eggen